‘Ravottersbos’ (Vijfstratenbos) is gekocht door Natuurpunt, met bijdragen van de Vlaamse overheid en lokale vrijwilligers.

Onder de strijdnaam ‘Ravottersbos’ begon een actie voor het behoud van een waardevol stukje bos waarin vele generaties kinderen zich hebben uitgeleefd.

Binnen de 24 uren nadat een toevallige wandelaar de markeringen zag op de bomen stond een actie op poten die aandacht kreeg tot in het Vlaamse Parlement en de nationale pers.

Het verhaal werd vele malen groter dan ‘1,7 hectaren bos’.

Stad Zottegem, met schepen Leen Goossens en (ondertussen minister) Matthias Diependaele, was de eerste om actie te ondernemen. Her verhaal werd gedragen en aangevuurd door burgers en VZW’s. De eigenaar (een houthandelaar) werd gecontacteerd maar de vraagprijs was niet haalbaar. Uiteindelijk werd tot 65.000 Euro geboden (bron: nuus.be) maar dat mocht niet volstaan. Het is uiteindelijk Natuurpunt die het bos aankocht. De Vlaamse overheid en lokale vrijwilligers deden ook een duit in het zakje.

Voor hoeveel het bos werd verkocht is bij dit schrijven niet gekend.

Natuurlijk gaat het niet alleen over 1,7 hectaren bos. Rond het perceel ligt een (publiek toegankelijk) vogelreservaat met graslanden. De locatie biedt één van de mooiste vergezichten van de Vlaamse Ardennen. Samen met dit bos beheert Natuurpunt er een aaneengesloten stuk natuurgebied waar ook mensen welkom zijn.

Zo groot als de natuurwaarde is, zo is er ook de emotionele waarde van deze lap grond.

Al eeuwen staat hier een gemengd loofbos. Tijdens de eerste wereldoorlog werden er bomen gerooid, en weer aangeplant. Sindsdien is het enkel nog beroerd door de spelende kinderen en wandelaars. Het maakte deel uit van de gemeenschap, ook dankzij de (voormalige) eigenaar die dit toeliet.

Minister Demir schrijft op haar FaceBook pagina: ” Definitief: het Ravottersbos in Zottegem wordt niet gekapt. Gesteund door Vlaanderen zal Natuurpunt het bos aankopen en voortaan beheren. Met goede wil en samenwerking is veel mogelijk.

Jan François, van Natuurpunt Zwalm verklaart aan NUUS.be: ” “We zijn bij Natuurpunt afdeling Zwalmvalei erg tevreden dat het bos zo behouden blijft. Ook voor de stad Zottegem en de omwonenden is dit belangrijk gebleken. We hopen dan ook dat we ten volle op de steun van het stadsbestuur kunnen rekenen

(foto : minister Demir.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s